לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

חתימה על אישורי בנייה בתנאי של חתימה עתידית בתמורה

שאלה:

שלום רב
אחד מהשכנים מעוניין לבנות על הגג ואני רוצה לחתום לו, אך ברצוני להתנות את זה בכך שהוא גם יחתום לי על כל הרחבה עתידית שאראה לבנות. האם יש אפשרות מבחינה הלכתית לכתוב מסמך שיחייב אותו לעשות פעולה עתידית, היינו לחתום לי על אישורי בנייה כשאני אצטרך להם?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה אין מושג של התחייבות לעשות פעולה, ולכן אם התחייב על פעולה יכול לחזור בו. שמא נאמר שהחתימה אינה פעולה גרידא אלא התחייבות לתת לו חלק מהשותפות, גם בהתחייבות לתת יש מחלוקת האם חל ההתחייבות או לא. ובשעת מעשה לא נוכל לחייב אותו לתת את הבטחתו, מאחר ויש סוברים שלא חל ההתחייבות.

ולכן העצה הטובה, להחתים את השכן שמתחייב לחתום בעתיד עבור ההרחבה, ואם לא יחתום מתחייב מעכשיו בסכום כו"כ, וכל זה נחתם בב"ד חשוב ודלא כאסמכתא. וחתימת ידו….

בהצלחה.

מקורות:

קניין אתן – שו"ע חו"מ סימן רמה סעיפים א-ב.

התחייבות שאם לא יעשה ושלא יהיה אסמכתא – שו"ע סימן רז סעיפים יד-טו.