לתרומות לחץ כאן

גופיית ציצית לחייל קרבי

שאלה:

בקשר לגופיית ציצית. מה יעשה חייל קרבי? האם אפשרי להשתמש בגופיית ציצית? או שיש פתרון אחר? (זאת אומרת אם גופיית ציצית היא ההעדפה האחרונה, מה הבאה לפניה?)

תשובה:

שלום וברכה

אני לא רואה סיבה למה חייל קרבי לא יכול ללכת עם ציצית מהודרת. אם אינו יכול ללכת עם ציצית צמר בגלל שמזיעים המון וקשה הכיבוס שלה, ילך עם טלית קטן של כותנה [עדיף על פוליאסטר] אבל למה צריך ציצית גופיה?

מקורות:

אני מציין שוב את הבעיה בציצית גופיה למען המעיינים:

בכף החיים (סי’ ח סקמ”ג) הובא שלדעת האריז”ל יש להקפיד מאד שהציצית לא תהיה על הגוף, ובעיקר הדין של “ציצית גופיה” נחלקו הפוסקים אם בגד גופיה חייב בציצית, שדעת הגאון רבי בנימין זילבר (תשובתו בספר יגל יעקב סי’ לט ובשו”ת רבבות אפרים ח”ד סי’ ט”ו אות א) שחייב בציצית, ומדבריו שם משמע שמותר לעשות כן אף לכתחילה, וכן נראה דעת האור לציון (ח”ב פ”ב ציצית אות ד), אולם בספר קדושים תהיו בסופו יש מכתב מהגר”ב זילבר שכותב שאף לדעת האריז”ל יתכן שיש להקל בזה באופן ארעי, וכן דעת הגר”ע יוסף (קדושים תהיו שם) שיש להקל בימים החמים, וכן הובא להקל בשם הגרש”ז אויערבאך בספר הליכות שלמה (תפילה פ”ג סי”א).

אולם דעת שו”ת דבר יהושע (ח”ו סי’ א) שגופיות שעיקר עשייתם לקבל את הזיעה ושלא יטנף הכתונת מחמת הזיעה לא נחשב ל’כסות’ ופטור מציציות ואין לברך על גופיות אלו ע”ש [אולם מדעתו נראה שאם עשוי גם להגן מפני הקור כמו גופיות החורף נחשב לכסות וחייבות בציצית], וכן בשו”ת חמדת צבי (ח”ג סי’ ג) כתב שבגדים תחתונים שלובשים לקבל הזיעה על הגוף ממש כגופיה או במקום שלובשים חלוק על הגוף בלי גופיה שאין להטיל בהם ציצית דלא נקראים כסות ואינם חייבים בציצית.וכן דעת הגרי”י פישר (שו”ת אבן ישראל ח”ט סי’ א) שיש בזה משום ביזוי מצוה לעשות מהציצית בגד שסופג זיעה, וכן כתב הגר”ח קנייבסקי בספרו מסכת ציצית (חלק תכלת וארגמן אות ה’ ד”ה אפיקרסין) שנכון ליזהר שלא ללבוש אפילו את הטלית קטן המצויה סמוך לבשרו ממש כדי שלא יחשב כבגד התחתון שעשוי לזיעה שפטור מציצית ע”ש וכ”כ בשו”ת תשובות והנהגות (ח”א סי’ כה).

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. במידה ואני ואני קונה גופית ציצית צמר שיש בה את כל ההידורים מבחינת השיעורים, ואני מקפיד לשים אותה רק מעל גופיה רגילה – פתרתי את הבעייתיות של ציצית גופיה? או שעצם זה שעשו אותה לשם גופיה יוצר את הבעיה?

  2. שלום לכבוד הרב
    חיפשתי את דברי האריז"ל בכף החיים סי' ח סק"ג שם ולא מצאתי, אשמח לדעת איה מקומם כדי להבין יותר את העניין. תודה רבה!

  3. מה כוונת הרב ב"זה יתאים רק בחורף"? אם אני שם ציצית גופייה צמר עם הכשר בד"ץ בית יוסף ואני שם אותה על הגופייה שלי (יש לי גופייה ועליה אני שם עוד ציצית גופייה), ככה שהיא לא ישירות על הבשר, אז זה כשר לכל הדעות?
    או שמא בגלל שמנהג העולם לשים ציצית גופייה על הבשר ממש אז אין על זה שם כסוי לחלק מהדעות?
    (אני פשוט כבר קניתי 4 ציציות גופייה צמר ואני ממש יעדיף לא לקנות חדשות…)

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל