תשעה רוצים להתפלל – העשירי חייב להצטרף?

שאלה:

עשרה אנשים שנמצאים בבית הכנסת שתשעה מתוכם רוצים להתפלל ואחד רוצה להתפלל יותר מאוחר כשאין לו הכרח לכך יש מקור הלכתי שהוא חייב להתפלל איתם

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר הלכה שמחייבת אותו להשאר, אבל ודאי ראוי שכך יעשה משתי סיבות: א. מצות חסד… הוא יכול לסייע להם. ב. יש הלכה דומה באופן שכבר הצטרפו למנין ובאה השכינה ויצאו מקצתם, שאותם שעוזבים וגורמים לסילוק השכינה נאמר עליהם ר"ל ועוזבי ה' יכלו… משום שגורמים להסתלקות השכינה ראה פרטי דין זה בסי' נה סעי' ב, אם כן ודאי יש בזה איזה שהוא ענין גם כאן שאדם שיכול לגרום להשראת השכינה ונמנע מכך, יש בזה טעם לפגם.