פרעון חובותיו של האב מכספי מעשר של הבן

שאלה:

מותר לבן לפרוע חב של אבא שלו שכבר מת בכסף של m מעשר או לו?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית נקדים את הדין, האם הבן חייב לפרוע את חוב אביו, ובענין זה: אם אביהם הניח להם ירושה – בין קרקע בין מטלטלים, חייבים הם לפרוע מהירושה את חובות אביהם. אם אביהם לא הניח להם ירושה אינם חייבים לפרוע חובות אביהם. וכתב בשו"ע שאפילו מצוה אין. וכתב בסמ"ע שכתב שמצוות כיבוד אב יש בפירעון חוב אביהם, אלא שאין מצווה לכבד ממונו אלא משל אב.

לפ"ז אם אביהם הוריש להם נכסים חייבים לפרוע, ואסור לפרוע מכספי מעשרות. אבל אם אביהם לא הניח להם נכסים שיש בשוויים לכסות את החובות ניתן לתת מכספי מעשרות.

ראה שו"ע חו"מ סימן קז סעיף א. סמ"ע ס"ק א.