מים שחלחלו לקירות של השכן עקב נזילה

שאלה:

מהדירה שלי אל השכן התברר שהיה נזילה מהצנרת הקבועה בקיר וכמובן נגרם לשכן נזקי רטיבות עד שהצלחנו לדעת מהיכן הנזילה
האם נחשב גרמא, או מזיק בידיים [גרמי]

תשובה:

שלום וברכה,

נזילה שאירעה אצל השכן, ומיד שנודע לשכן על דבר הנזילה, ניסה לאתר את מקורה ותיקן את הנזילה, אלא שעד שהנזילה תוקנה חלחלו המים לקירות של השכן וגרם לעובש והפסד לקירות, פטור בעל הנזילה הן בדיני אדם הן בדיני שמים. ראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

התורה חייבה את האדם שישמור את ממונו שלא יזיק. ואם שמר את ממונו ובכל אופן הזיק ממונו כגון הכונס צאן לדיר ונעל בפניה כראוי ויצאה והזיקה – פטור. [משנה ב"ק ריש פ"ו]. ולכן צינורות של אדם נחשב שהם שמורים, ואם אירע נזילה והמים חלחלו ושכן ונעשו לו נזקים, אינו חייב על ממונו ששמר ובכל אופן הזיק. ורק אם התרשל בתיקון נחשב שפשע על ממונו ולא שמר, ויש לדון במים שמחלחלים האם נחשב לאש שהולך ומזיק או בור שאין כח אחר מעורב, אבל אם לא התרשל אין שום צד לחייבו.