לקחת חוב ללא ידיעת הבעלי חוב

שאלה:

שלום לרבנים יש לנו שכנים שמבקשים מגבונים שמן וכדומה ואנחנו מזכירים להם על חלק מהדברים וזה לא חוזר הרבה פעמים האם מותר כאשר אנחנו שומרים להם על מפתח של הבית שלהם להיכנס ולקחת להם את השמן והמגבונים שהם חיבים לנו? תודה רבה (הם כמובן לא נזקקים)

תשובה:

שלום וברכה,

השמן ומגבונים שלקחתם נחשב להלוואה, ובהלוואה אסור למלווה להיכנס לבית לקחת משכון, שכתוב "לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו". אבל אם לוקח בתור פירעון ולא בתור משכון – אין איסור. ראה שו"ע חו"מ סימן צז סעיף טו.

ותמה הקצות שם ס"ק ב שגם שמותר לקחת בתורת פירעון, אבל צריך את ב"ד שישומו לו את החפצים שנוטל.

ונמצא שבדברים שאין צריך שומא – כגון שלוקח אותם חפצים שהלווה, לוקח מגבונים עבור מגבונים ושמן עבור שמן, מותר.

בהצלחה.