דמי תיווך בעסקה שבוטלה

שאלה:

שלום רב,
תיווכנו דירה ללקוח בסך 6000 שח לחודש החוזה נחתם והשוכר שילם למשרדנו את דמי התיווך.
לאחר כשלושה שבועות מחתימת החוזה (תאריך הכניסה לדירה היה לעוד חודשיים) התקשר אליי בעל הדירה ואמר שהלקוח שלח לו הודעה ואמר לו שהוא מצא דירה אחרת והוא לא לוקח את הדירה שלו והוא ימציא לו מישהו אחר.
בעל הדירה לא רצה שאותו לקוח שביטל את החוזה בהודעה חד צדדית יפעל עבורו למציאת שוכרים ואף התרגז על ההודעה וסרב לקבל ממנו לקוחות. הוא ביקש שוב ממשרדי להמציא לו לקוח חדש ובמחיר גבוה יותר.
לבקשתו הפניתי לו לקוחות חדשים ועשינו עבודה מחדש והם חתמו איתו חוזה חדש במחיר של 6400 שח .
כעת דורש השוכר הראשון שביטל את החוזה את דמי התיווך ששילם לי לראשונה,האם זה מגיע לו? הרי עבדתי בשבילו ונסגר החוזה ואז הוא זה שביטל ועבדתי שוב למציאת שוכר חדש .
תודה רבה.
מירי לוי

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שסיים עסקה ואח"כ חזר בו אחד הצדדים מסיבה אישית, חייב לשלם דמי תיווך מאחר והפעולה הושלמה מצד המתווך. ולכן מתווך שהביא לשוכר דירה חייב השוכר לשלם את דמי התיווך.

כשחזר בו השוכר מהעסקה, והביא המתווך שוכר חדש, לא פוטר את השוכר הראשון, ולמתווך מגיע שכר כפול.

על כן אינך צריכה להחזיר את הדמי תיווך שקיבל, כיון שמגיע לך מן הדין.

בהצלחה.