ספק אם אמר לומר ותן טל וחושב שאמר

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מה דין במישהו שלא בטוח שאמר ותן טל ומטר? כלומר לא שסיים התפילה וזוכר עתה ששכח לומר חלק זה אלא הוא סבור שאמר אבל ספק בליבו אם באמת אמר.

נכון שיש לתמוה איזה כוונה זו לתפילה שאם לא יודע אם אמר או לא שהיה לשים לב לתפילה שדבר מאוד חשוב, מ"מ בדיעבד לא נודע לו בודאות שאמר וכך שאל לן.

נראה אולי צד להקל שסבור שאמר אף שמפקפק שלא אמר שודאי לא אמר, מ"מ לא ברור הדבר.

ברכה והצלחה

תשובה:

הכלל בזה ברור, אם כבר חלפו שלושים יום מיום שהתחילו לומר טל ומטר [או שעשה את עצתו של המהר"ם מרוטנבורג לומר 90 פעם וכו'] אזי יש להניח שאמר כראוי. וכן אם כבר סיים תפילתו ולא התעורר לו ספק אלא אחר כך, כיון שכבר עבר זמן ואינו יכול לזכור בדיוק, אינו צריך לחשוש, אבל בתוך שלושים יום ונזכר בתוך התפילה או מיד לאחריה – יש לחזור.