בית כנסת שרוצים להוציא ש"ס ישן בעבור ש"ס אחר חדש

שאלה:

בוקר טוב
אחד תרם ש"ס לבית כנסת. לאחר כשנה בא מתפלל אחר ורוצה לתרום ש"ס. הש"ס הישן עדיין ראוי לשימוש (לכתחילה) אלא שמטבע הדברים הוא קצת פחות יפה מש"ס חדש לגמרי.
הגבאים רוצים את הש"ס החדש, ואין מקום להשאיר גם את הישן, ולכן הם רוצים למכור את הישן (במחיל מוזל, כספר משומש, כמובן הרבה פחות מהמחיר ששילם התורם כשקנה את הש"ס), האם הם יכולים לעשות כך?? האם הם צריכים את הסכמת התורם הראשון? אבקש גם מקורות.
תודה וברכה

תשובה:

שלום וברכה,

ש"ס שנתרם לבית כנסת נעשה רכוש של הבית כנסת, [מלבד אם כתבו על הספרים שהספרים הושאלו], ולכן יכול הבית כנסת לעשות את הטוב לאנשי המקום, ואם הטוב ללומדים שיהיה ש"ס חדש, זכותם להוציא את הישן כדי להכניס את הישן, אמנם אם נכתב שם התורם על הספרים יש להשאיר את הש"ס הישן עד שיתבלה.

מן הראוי שאם הבית כנסת מוציא את הש"ס הישן שיחזירו אותו לתורם כדי שיוכל להעבירו למקום אחר, אך מעיקר הדין יכולים לעשות כראות עיניהם.

בהצלחה.