אישה שיצאה מהבית ותובעת כתובה

שאלה:

אשה שבעלה מירר את חיה להתעלל בה. והאשה לא הייתה מסוגלת להישאר בבית ויצאה לסוף שבוע לאחיה. ואח"כ הודיע לבעלה שהנישואין שלנו נגמרו. ועדיין הם בדרך לגירושין. האם יש לאשה זכות לכתוב תודה רבה על המענה.

תשובה:

שלום רב,

נושא זה צריך להתבהר בביה"ד. במקרה שיש עיל מוצדקת לגירושין ודאי שהאישה תוכל לקבל את כתובתה גם כאשר היא מאסה במצב הקיים והלכה מהבית והודיע לו שפניה לגירושין. אולם אם אין לה עילה לגירושין אלא סתם כך מאסה בחיי הנישואין איתו, אין לה זכות בכתובה כל עוד שתחשב ל"מורדת". כאשר יווצרו ספיקות בנושא, בקרה כזה יש פנים לכאן ולכאן מי נחשב למוחזק שנטל ההוכחה יהיה על הצד השני, האם הבעל כי הוא זה המוחזק בכסף הכתובה, או שמא האישה נחשבת למוחזקת כי חוב הכתובה הוא ודאי, ואילו הפטור הוא ספק. בנידון זה הרחיבו בפסקי דין רבניים כרך ג' עמוד 160 ואילך.