ביטול עסקה שהחפץ אינו תקין

שאלה:

בהמשך לתשובתו של הרב שכתב שאין זכות החלפה כאשר לא הושב האריזה המקורית ברצוני לשאול 1. מוצר שלקוח קנה וגילה שאינו תקין מבקש להחזיר את המוצר ומציג חשבונית האם העסק יכול להחליט שאינו מזכה משום שאין אריזה?

2. מד חום לתינוק שלאחר קניה מגלים שאינו תקין ובעל החנות אומר שמכיוון שהשתמשו אין אפשרות להחזיר אך יש סתירה כי רק לאחר שימוש ניתן לגלות שאינו תקין האם ההלכה כבעל החנות או עם הלקוח? והאם זה לא נחשב לגזל כאשר נמכרת סחורה שאינה תקינה ואין אפשרות להזדכות בסכום הקניה.

תשובה:

שלום וברכה,

ישנם שתי סוגי ביטול מקח, 1. לוקח שמעוניין לבטל את עסקה, ללא סיבה, אלא בגלל חרטה, כתבנו שהחוק מתיר להחליף תוך 14 יום מיום הקנייה, בהצגת חשבוני ובאריזה המקורית, והיות והחוק התקבל במקומות רבים יש לחשב זאת כמנהג הסוחרים. אך צריך שיהיה בתנאי של החוק.

2. כאשר המוצר פגום, יש כאן מום במקח והמקח בטל מצד ההלכה, ועל כך אין צורך של ההגדרות בחוק, ולכן גם אם עבר זמן, וגם ללא האריזה, המקח בטל מאיליו, וחייב המוכר מדינא לבטל את המכר או לתת חפץ זהה חילופי.

בהצלחה.