לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ספק פיקוח נפש

שאלה:

בס"ד
שלום רב
בשבת האחרונה שכחנו את כפתור המיחם על רתיחה כשחזרתי מבית הכנסת בליל שבת אשתי נכנסה ללחץ שאולי תהיה שריפה וכו.
בדקתי בספרי ההלכה שברשותי {אור ההלכה של הרב דוד כהן } האם מדברים על הנידון . ראיתי שכתוב שאם המיחם יכול להתפוצץ עקב חוסר נוזלים מותר להוציא אותו מהשקע מחשש לפיקוח נפש .
לא ידעתי מה המצב של המיחם שלי { מאוד ישן} האם הוא יכבה את עצמו או שחלילה כמ שכתוב יכולה להיגרם פיצוץ או שריפה .נסיתי לחפש גוי אך לא הצלחתי למצוא ובנתיים ראיתי שהמים עומדים להיגמר .
לקחתי מקל ארוך כדי לעשות בשינוי והוצאתי את השקע .
לאחר השבת התברר שלמיחם יש מנגנון כיבוי עצמי .
השאלה : האם עברתי על איסור דרבנן ? אם כן מה דרך התשובה ?

תשובה:

שלום וברכה

אם בנתונים שהיו לפניך באותה שעה היה מוטל עליך לעשות כפי שנהגת, משום שבצדק חששת שהמיחם יתפוצץ, לא גרמת שום איסור. דוגמא לדבר: גל אבנים נפל על אדם, ההלכה היא שמחמת שאנחנו לא יודעים אם הוא חי עדיין או לא, מוטלת חובה לחלל שבת כדי להצילו, לבסוף התגלה שכבר לא היה חי באותה שעה, האם המחלצים עברו איסור? ודאי שלא! הם קיימו מצוה, משום שהנתונים שלפניהם לא איפשרו להם לדעת, ומוטל היה עליהם כך לעשות.

אגב, במיחם ישן כל כך, לא יודע אם כדאי לסמוך על מנגנון הכיבוי שלו…

יום נעים.