מי מוגדר בעלים של עסק

שאלה:

בעל ואשה הקימו מסעדה ביחד האשה מאוד עשירה יש לה עסקים שלה לבד והבעל העסק היחיד שהוא נמצא בו ומתעסק בו זה המסעדה הנ״ל
בזמן הקמת המסעדה הם הקימו ביחד את המסעדה האשה נתנה כסף וגם הבעל הביא משלו היא היתה שותפה מלאה בהקמה
אולם מכיון שהאשה היא אשת עסקים גדולה מאוד היא לא התערבה בצורה מאוד פעילה במסעדה ושמחה שלבעלה יש עבודה והוא מרוויח היא מנהלת רשת מסעדות גדולה מאוד ומטבע הדברים היא היתה גם פעילה בהרבה דברים במסעדה שבעלה ניהל אמנם לא בצורה יומיומית כמו בעלה
כעת הם מתגרשים והאשה טוענת לבעלות על חצי מהמסעדה
המסעדה רשומה על שם הבעל כי האשה טוענת שהיא סמכה על בעלה שזה של שניהם
בשלב מסויים האשה ביקשה ממנו שירשום על שמה גם את העסק הוא חתם לה והוא מודה בזה
אמנם הנייר נשאר אצלו והוא שלח לה רק צילום ובשביל לעדכן את זה רשמית צריך חתימת נוטריון ולא נעשה
היה להם לכל אחד חשבון בנפרד והחשבון של המסעדה האשה גם היתה רשומה בו אך הבעל טוען שרשם אותה בשביל מקרים שהוא לא יהיה במדינה וכדו׳ הם הרבה נוסעים מחוץ למדינה
כעת השאלה א
האם משום ששניהם הקימו העסק נחשב שלהם כי הבעל טוען שהיא רק עזרה לו בעסק ולא עזרה בתור שותפה אלא בתור אשה טובה שעוזרת לבעלה
אני מבין שיש הרבה פרטים בשאלה הזו אבל רציתי להתמקד בעיקר מי מוגדר כבעל העסק
תודה

תשובה:

שלום רב,

מאחר שגם אתה מעריך שישנם פרטים נוספים בסוגיה הזו, ניתן רק להשיב ברמה העקרונית.

מהדין הדברים שיש ביניהם שאתה מזכיר כאן, נראה שיש ויכוח עקרוני, האם האישה נכנסה כשותפה או סייעה לבעלה כאישה טובה. ומאחר שהרישום בפועל הוא ע"ש הבעל, הרי שהוא נחשב למוחזק בעסק, והאישה הטוענת לבעלות על חציה עליה להביא ראיה לטענותיה.

אולם יש מקום לעיין במסמך שיש לפנינו, למרות שהוא רק צילום ולא מקור שנשאר אצל הבעל, אבל שם הבעל מודה בכתב ידו שהעסק שייך חציו לאשתו, והודאת בעל דין כמוה כמאה עדים. ואין זה משנה אם עפ"י חוק עדיין אי אפשר לבצע את הרישום ע"ש האישה עד שיהיה חתימה לפני נוטריון, משום שהנידון הוא מציאותי ולא חוקי, האם זה שייך לשניהם או לא, הרישום רק מסייע לנו לבדוק מי המוחזק ומי המוציא, ולכן כאשר יש הודאת בעל דין המודה על המציאות, די בזה כדי לקבוע שכך עלינו לפסוק – שחציו שייך לאישה. אלא שיש לבחון את טענת הבעל שהרישום נעשה רק לצרכים מסוימים. טענה זו ברור שצריכה להיבחן מול טענות והוכחות הצדדים, עד כמה יש בה כדי לקעקע את ההודאה של הבעל, והאם העובדה שהוא מוחזק תסייע לטענה זו (אם היא לא סבירה כלל או שלא תואמת את ההוכחות שיתגלו, ברור שהמוחזקות לא תסייע לו).

בנוסף, בשעת הקמת העסק לא פורש שהאשה תלוה כסף לעסק, אלא הביאה מההון העצמי שלה וכך הקימו את העסק, וכאשר שניים הקימו ביחד ולא פורש שיהיה בהלוואה – נחשבים שותפים.

העובדה שהבעל עבד בעסק ולא האשה לא סותרת שגם האשה יש לה בעלות שיתופית, כדין שותפים שהאחד משקיע והאחד גם עובד, שהשותף האחד מקבל שכר על עבודתו ובשאר הרווחים חולקים.

בהצלחה.