השכיר לחברו ספר במחיר מופרז

שאלה:

אחד לקח ספר שלי שהיה מונח על הסטנדר שלידי והשתמש בו בקרבת מקום, ואני לא רציתי שישתמש בו מכמה טעמים, וכשראיתי שהוא אינו מוכן שלא להשתמש אמרתי לו שהשימוש מותר בתשלום 20 ש"ח ל5 דקות. הנ"ל השתמש בספר 5.5 דקות ואח"כ סגרו והלך תוך שהוא אומר לי שהספר עדיין אצלו וכך אחר חצי שעה אמר לי שעדיין זה אצלו. בהמשך היום אנשים סידרו את המקום והניחו את הספר בארון ספרים ואני יכול עכשיו לקחתו משם.
השאלות א. אם הוא צריך לשלם לי על ה5 דקות שימוש כיון שנראה מדבריו שכנראה חשב שאין זה ברצינות.
ב.אם צריך לשלם על המשך הזמן אחר שעזב את המקום ואם כן עד מתי.
בתודה

תשובה:

שלום וברכה,

הלוקח את הספר עבר באיסור גזל. אך אינו חייב לשלם תשלום שכירות. ויש כמה טעמים בדבר, ראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

1. אם לקוח הספר לא התכונן לשלם, ונטל את הספר ללא רשות, דינו שווה לגזלן שגזל חפץ שעומד להשכרה, שהיות ולא לקח ע"ד לשלם שכר, אינו חייב בתשלומי שכירות. כמבואר בסימן שסג סעיף ה.

2. גם אם לא חשב לגזול את בעל הספר, הרי שהשכרת חפץ במחיר מופרז שכזה נחשב אונאה יותר משתות ואין חובה לשלם כשיש איסור אונאה.

3. כאשר הבטיח שכר מרובה על דבר פעוט, ולא נהוג לקחת כך, יכול לומר משטה אני בך, כמבואר בסימן רסד ס"ז גבי מעבורת, ויש בדין זה פרטי דינים רבים.

4. היות ולא נהוג לקחת שכר עבור שימוש בספר, יכול הלקוח לומר משטה אני בך, כמבואר בשו"ע סימן קכט סעיף כב ובקצות שם ס"ק ט.