שימוש חול בחפצים ישנים של בית כנסת

שאלה:

שלום לרבנים
האם אפשר לזרוק או להשתמש לצורך אחר בפריטים הבאים?:
1. גוף תאורה שנתרם לבית הכנסת והוחלף באחר
2. מדפים ששימשו חומשים וסידורים

תודה

תשובה:

שלום רב,

את מנורות בית הכנסת או את שאר החפצים של בית הכנסת ניתן למכור אם מקבלים עליהם תמורה כסף, אפילו מועטת, לפי ראות עיני הגבאים, וכך יהיו ראויים לשימוש של חולין. מעיקר הדין צריך את הסכמת שבעת טובי העיר כפי שנפסק בשו”ע סי’ קנג וראה שם במשנה ברורה ס”ק לח שכתב שגם שאר חפצי בית הכנסת נגררים אחר בית הכנסת. אולם כבר כתב בשו”ת מנחת יצחק ח”ו סי’ טז) שהיום הגבאים יש להם דין של שבעת טובי העיר ברכוש בית הכנסת והם רשאים למכור לפי הבנתם לטובת בית הכנסת.

מדפי הספרים אין עליהם קדושה מעבר לשאר הריהוט, כי לב בית דין מתנה עליהם, ולכן נהגו להקל להניח עליהם כוסות וכדומה. אמנם ודאי ראוי יותר להשתמש בהם לספרי קודש ולא לספרי חול.