סעיף בחוזה שכירות שנותן זכות לתבוע בבית משפט

שאלה:

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול: ברשותי דירה שאני משכירה למשפחות. החוזה שאני משתמשת בו הוא סטנדרטי ונאמר בו שבמקרה של אי עמידה בתשלומים וכיוצ"ב אני זכאית לפנות לבית משפט.
המשפחה שאני עומדת להשכיר לה את הדירה דורשת שהשורה הזו תמחק מהחוזה ויצויין רק שבאפשרותי לפנות לבית דין.
כולנו כמובן חרדים ורציתי לשאול: העורך דין (החרדי) שהתייעצתי איתו אמר לי שעדיף לציין בחוזה אפשרות פניה גם לבית משפט.

מה דעת ההלכה?? במקרה של בעיה בתשלומים לפנות אך ורק לבית דין ולא להוצאה לפועל וכיוצב???

אודה מאד לתשובה.

בברכה,
ס.ד. וויספר

תשובה:

שלום וברכה,

מצאנו בראשונים שהיה מנהג לכתוב בשטרות שיוכל לתבוע בין בדיני עכו"ם בין בדיני ישראל, וביארו הראשונים שאין השטר מזכה את התובע לתבוע בדיני הגויים, כיון שיש איסור בדבר, והחוזה לא מתיר את האיסור. וכוונת החוזה שאם הצד השני יסרב לדון בבית דין, יוכל התובע לתובעו בדיני הגויים במקום שחפץ התובע.

ולכן אם נכתב בחוזה שכל דיון יתקיים בבית משפט פלוני, אין שום תוקף לסעיף זה, וחייבים לדון דווקא בבית דין, אלא שאם הצד השני מסרב, יוכל לתובעו בבית משפט פלוני אחר מתן היתר מבית הדין.

על כן ראוי לשנות את נוסח החוזה [כדי שלא יהיה במשמעותו שמסכימים לאיסור תורה] ולכתוב שכל תביעה תהיה בבית דין פלוני, או בבית משפט פלוני אחר מתן היתר מבית הדין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה טור וב"י וש"ע סימן כו ס"ג. וראה עוד כאן

הצטרף לדיון

תגובה 1