נוסח קדיש

שאלה:

ב"ה
שלום רב
מהו הנוסח הנכון עבור בני אשכנז המתפללים נוסח ספרד.? להלן כמה שינויים שיש בסידורים השונים:
א. בקדיש דרבנן יש נוסח "ורחמי וחיי אריכי ומזוני רוויחי" ויש נוסח: "וְרַחֲמִין וְחַיִּין אֲרִיכִין וּמְזוֹנֵי רְוִיחֵי"
ב. בסוף קדיש דרבנן יש תוספת של המילה "ברחמיו" ויש נוסחים שאין את התוספת.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה לשאול מה הנוסח המדוייק ביותר לגבי נוסח ספרד הוא קצת דבר והיפוכו, שכן נוסח ספרד מעצם מהותו אינו דבר מדוייק, יש כמה עשרות גירסאות שונות, וכל עדה וחסידות נוהגת אחרת… שונה לגמרי מנוסח אשכנז. ספציפית לגבי הקדיש, נראה לי שהנוסח המקובל ביותר בנוגע לשאלתך הראשונה – הגירסה השניה, כך גם באוצר התפילות וגם בסידור החיד"א, שני סידורים ותיקים. ובנוגע לשאלתך השניה, מוסיפים ברחמיו.

ערב טוב ומבורך.