ששליח ששינה ומכר ביוקר, הרווח למי?

שאלה:

שלום!
שאלה ב מקרה כזה:
איש(ראובן) אחד מוכר זרי פרחים. הוא מוכר אותם ב-10 שקל. הוא עזב את המקום לחצי שעה. בא איש אחר ( שמעון) וכששאלו אותו, כמה עלו זרים, הוא ענה ש-12 שקל. ככה הוא מכר 9 זרים מתוך 10. סך הכל הרוויח 108 שקל.
השאלה: האם שמעון יכול לקחת לעצמו זר אחרון / 8 שקל שנשארו ולהחזיר למוכר רק 100 שקל שהוא היה אמור להרוויח ( או, אחרת, מה הוא (שמעון) כן יכול לקחת לעצמו)

תודה !

תשובה:

שלום וברכה,

שמעון שמכר את הפרחים של ראובן נחשב לשליח של ראובן, וכל הרווח שהרוויח מהפרחים שייך לראובן – בעל הפרחים, למרות שהשינוי נעשה שלא מדעת ראובן. כדין כל שליח ששינה אם הפסיד מחמת השינוי ההפסד לשליח, ואם הרוויח הרווח למשלח.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קפג סעיף ה.