אכילה פחות מכזית לכתחילה

שאלה:

שלום
הרוצה לאכול מזונות אך בפחות משיעור המחייב בברכת מעין שלוש (לא מהטעם של רצון להפטר חו"ח מברכה, אלא כי מעונין במזונות בשיעור מצומצם מאוד). האם יכול לעשות זאת לכתחילה?

תשובה:

שלום וברכה

מאוד קשה לצמצם בענין זה, כיון שיש סוברים ששיעור כזית הוא 17 סמ"ק [חצי קופסת גפרורים לערך, מעט יותר] ויש סוברים שהוא כשיעור זית של זמנינו, ראה שיעורין של תורה שבעל הקהילות יעקב חשש מאוד לשיטה זו, ולכן, למרות שמחמת דין ספק ברכות לא נברך באופן זה ברכה אחרונה, מכל מקום אין לעשות ספק ברכות לכתחילה.

שבוע טוב.