מדידת בגד ספק שעטנז

שאלה:

שלום כבוד הרבנים,

האם מותר למדוד בחנות, בגדים שרשום על התווית שלהם פשתן או צמר לפני שבודקים אותם במעבדת שעטנז?

האם מותר להניח אותם על הכתף או למדוד בלי ללבוש ממש כדי לקבל הערכה לגבי המידה?

תודה רבה ושבת שלום.

תשובה:

שלום רב

כאשר יש ספק אם יש בבגד שעטנז מותר ללובשו לצורך מדידה [ובודאי שעטנז יש ראשונים שאוסרים זאת]. ואין הבדל אם כבר קנה את הבגד או לא, כל זמן שאין הכוונה ללבישה אלא למדידה. ויש שהחמירו בבגד שיש בו הנאה מידית וישירה כמבואר במקורות.

מקורות:

כן מסקנת אחרוני זמננו ה”ה שו”ת חלקת יעקב יו”ד סי’ ק”ע שו”ת מנחת יצחק ח”ד סי’ ט”ו שו”ת באר משה ח”ב סי’ ק”א צ ק”ג שו”ת שבט הלוי יו”ד סי’ קס”ט ושו”ת חשב האפוד ח”א סי’ קל”ז. אולם, הגר”י נויבירט במכתב שהובא בהליכות שדה גליון מנ”א תשמ”ט מחלק לענין זה בין בגד שיש בו הנאה ישירה ומידית כמו מכנסים שאסור ללובשו אף למדידה לבין בגד עליון, והסכים עמו מרן הגרי”ש אלישיב זצ”ל.