ברכת המזון – על כמות או על שביעה

שאלה:

שלום עליכם !
אכל 60 גר לחם בלבד
ולא שבע !!!
מברך ברכת המזון ?
אם אכל רק 30 גר ?

הברכה על כמות/ נפח או שובע ?

תודה רבה ובשורות טובות !

תשובה:

שלום וברכה

לדעת רוב הפוסקים השיעור הוא בנפח ולא במשקל, אולם יש מהספרדים ששיערו במשקל, בכל מקרה בשיעורים שאמרת יש חיוב ברכה מדרבנן, כיון שאכל כזית שזה בערך 30 גרם [ויש דעות שזה גם חצי מזה] או 30 סמ"ק בנפח. אלא שחיוב הברכה באופן זה שלא שבע הוא מדרבנן, מדאורייתא החיוב הוא רק כששבע ממאכלו, ראה בהרחבה במשנה ברורה בסי' קפד בסוף הסימן.

מקורות:

מנהג הספרדים למדוד לפי שיעור משקל (גרם), ולא לפי נפח, וכפי שמבואר בכף החיים סימן תפ”ו סק”א וסימן קס”ח ס”ק מ”ה, ועיין שם שכתב שכן המנהג פשוט אצל בעלי הוראה.

אולם מנהג האשכנזים לשער לפי נפח וכפי שמבואר ברמ”א סימן תפ”ו ובמשנה ברורה סק”ג, ובעוד הרבה פוסקים.  וכדאי גם לספרדים לא להקל בענין זה ולברך בפחות משיעור הנפח, שהרי כאמור יש להתרחק מספק ברכות.