אכילה לפני קידוש / שבות בין השמשות

שאלה:

שלום כבוד הרב
1. מה פירוש שבת קובעת למעשר לעניין שלפני הקידוש אסור לאכול ולשתות אפילו מים ואילו בהבדלה מותר מים?
2. סימן רסא משנ"ב ס"ק כח- יחיד שקיבל שבת האם יכול לעשות פעולות שבות ?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

איסור אכילה קודם קידוש וקום הבדלה הם דינים נפרדים שאין קשר ביניהם, לפני קידוש אסור לאכול כיון שחובת קידוש היא לפני האכילה, וברגע שמגיע זמן הסעודה יש להקדים את הקידוש, איסור האכילה לפני ההבדלה הוא רק גזירה כדי שלא ישכח להבדיל.

בנוגע לשאלתך השניה, נראה לעיין בהבדלים בין רסא סעי' א לסעי' ד, בסעי' מבואר שהשבות מותרת, ובסעיף ד מבואר שאם קיבל שבת הדברים האלו האסורים, והדברים תמוהיםפ שהרי בהכרח מדובר באדם שקיבל שבת שאם לא כן הפסיד מצות תוספת שבת. הביאור הוא שבפרישה ממלאכה בלי קבלה מפורשת כבר מקיים מצות תוספת שבת, אבל בקבלה מפורשת אפילו של יחיד הוא נאסר בכל המלאכות.