שכר העולם הבא לפי מאמץ או לפי גודל הנשמה

שאלה:

האר״י אמר שמצווה קטנה בדורם שקולה כנגד מצווה גדולה בדורם של התנאים ולפי זה נראה שמה שקובע את השכר זה המאמץ ובנפש החיים כתב שככל שהנשמה גבוהה יותר כך התיקון שגורם למעלה גדול יותר והוא שכרו ולפי זה השכר לפי זה השכר לפי גודל הנשמה . השאלה שלי האם אדם שנתן מעצמו 100 אחוז באמת ולמד כל היום בכל הכוח ויתאמץ יותר מאדם שהגיע להשגות גדולות יותר ממנו מהדורות הקודמים ,למי השכר גדול יותר כי לפי נפש החיים נראה שגודל הנשמה משפיע אפילו שהתאמץ פחות . וחשבתי לתרץ שכל נשמה נהנת מהאורות העליונים לפי גודלה לדוגמא נשמה גבוהה יותר תהנה פחות מאורות שנשמה נמוכה תהנה ממנה מאוד והראיה שהנפש היא צמאה לבהמיות והרוח לכבוד וגאווה ודברים פחות גשמיים והנשמה צמאה רק לדברים רוחניים . אבל אפשר לדחות את זה לפי מה שכתב בנפש החיים שהנפש קשורה כולה בגוף והרוח חלקה בגוף וחלקה קשור בנשמה והנשמה לא קשורה כלל בגוף והנפש צמאה לגשמיות אולי בגלל שכולה מחוברת לגוף ולא בגלל שנמוכה יותר , והרוח קשורה בגוף פחות ולכן צמאה לדברים פחות גשמיים והנשמה צמאה לדברים עליונים כי לא קשורה בגוף כלל. מה דעתכם?

תשובה:

שלום וברכה

אתה כותב יפה מאוד, מעבר לכך יש את ההבנה הפשוטה:

בנוגע לשכר על כל דבר יש שני מסלולים, יש שכר על עצם המעשה, ובזה ברור שככל שהתוצאה גבוהה ומעולה יותר השכר גבוה יותר, ויש שכר על עצם העמל, כלומר, אדם פשוט בעל שכל גס שיקיים מצוה באופן חלקי לפי הבנתו אבל יתאמץ עליה מאוד, יקבל שכר מועט יחסית על עצם המצוה שנעשתה באופן צולע, אבל שכר גדול מאוד על עמלו, וכן להיפך.

בהצלחה