מים אחרונים בג'ל לחיטוי

שאלה:

שלום לכבוד הרב
זה חלק ממאמר על מים אחרונים שקראתי
"עוד טעם מצינו בפוסקים והוא דמכיון שאין שמן ערב מצוי בינינו לנקות את זוהמת הידים, יש להזהר בנטילת מים אחרונים כדי שיברך בידיו נקיות, וכפי שמוזכר בגמרא ברכות (דף נג ע"ב) "והייתם קדושים" אלו מים אחרונים, "כי קדוש אני" זה שמן הטוב, שמושחין הידים בשמן להעביר הזוהמא, וכן כתב הסמ"ג (מצוות עשה כז) "כי קדוש" זה שמן שהיו סכין ידיהם בשמן קודם מים אחרונים להעביר הזוהמא. ובספר שתילי זיתים (סימן קפא ס"ק א) כתב: ועוד אנו שאין השמן ערב מצוי בינינו לנקות הידים מזוהמא לברכה, יזהרו במים אחרונים במקומו לנקות דאסמכוהו חז"ל אקרא "והייתם קדושים כי קדוש אני" זה שמן הטוב, וכתב הלבוש פירוש, שהיו מושחין ידים לברכה בשמן כדי להסיר הזוהמא כלומר לנקות ידים לברכה." עד כאן

האם אפשר ללמוד מכאן שבימנו שיש ג'ל לחיטוי הידים ו\או מגבונים לחים
אפשר להשתמש בהם במקום ליטול עם מים את המים אחרונים?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

נטילת מים אחרונים חייבת להעשות במשקה, אמנם כל משקה ראוי לכך, באופן עקרוני גם ג' לחיטוי אבל צריך שיהיה בכמות מספקת… בפוסקים כבר התריעו על כך שאלו שרק מלחלחים ידיהם במים ומנגבים לא עושים טוב כי הזוהמה נשארת, וגם הג' הזה בכמות מועטת אינו מנקה אף שהוא מחטא. מגבונים ודאי לא טוב, צריך משקה. מה שנראה לנו שהידים נקיות הוא בגלל שבלאו הכי הן נקיות, אבל התקנה היתה שלא לחלק ולעולם ליטול כמי שידיו מזוהמות.

מקורות:

ראה שו"ע קפא סעי' ט.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה
    1 אז אפשר אבל להסתמך על ג'ל חיטוי ומגבונים בשעת הדחק? כשאין לו מים
    (ובפרט אם אין נקיות שאכל במפית למשל)

  2. וסליחה עוד שאלה
    מה הכוונה כל משקה ראוי לכך? איזה משקים למשל?
    זאת אומרת אם המטרה לנקות את הידים איזה משקה חוץ ממים יכול לנקות?