חיוב מזוזה בפתח שחלקו העליון רחב מחלקו התחתון

שאלה:

שלום רב
יש לי פתח בבית שחלקו התחתון צר מחלקו העליון.
גובה החלק התחתון 90 ס״מ ורחב 90 ס״מ.
החלק העליון מתרחב כ65 ס״מ לכל צד וגובהו 115 ס״מ, כך שגובה כל הפתח ביחד 205 ס״מ ורוחב החלק העליון ביחד 220 ס״מ.
רציתי לדעת אם פתח זה חייב במזוזה.
תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו מענינת בהחלט, על פי הוראת הרב שמואל יוסף שטיצברג שליט"א מחבר ספר שערי המזוזה ומרבני העיר בית שמש, מעיקר הדין אין חיוב מזוזה כיון שהמשקוף העליון אינו מתייחס לפתח התחתון מחמת הרוחב שיש כאן בחלק העליון, ובפרט שאני מניח שמן הסתם אין דלת בכזה פתח [כמובן הכל בתנאי שאכן למעלה הכל פתוח ולא סגור בחלון וכדומה שדינו כסגירה לכל דבר…], אלא שלכתחילה ראוי לקבוע מזוזה ללא ברכה, כיון שיש סוברים שכל צורתו מוכיח עליו שהוא פתח אחד, כן יש התייחסות למשקוף העליון כלפי מטה.

יום נעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש לי שאלה דומה. בדירה שלי נכנסים מהדלת הראשית למרחב של הסלון ומשם למטבח. הפתח למטבח הוא ללא דלת. בעיה נוספת: רק מצד אחד הקיר מגיע עד המשקוף. אבל מהצד השני הקיר נמוך עד לגובה השיש .כלומר, הפתח מתרחב ובסוף מגיע עד למשקוף. השאלה היא: האם לקבוע את את המזוזה בצד של הקיר שמגיע עד המשקוף, היות והמטבח קטן ואין בו ד' על ד' לכן פתח זה נחשב ככניסה מהמטבח לסלון. ואם כן האם יש לקבוע בברכה ? או שהיות ולמטבח אין פתח נוסף, והכניסה אליו היא רק מפתח זה, לא ניתן לומר שפתח זה משמש ככניסה לסלון, ואז הפתח פטור לגמרי ממזוזה, מה גם שאין בכלל היכן לקבוע את המזוזה , היות והקיר בימין הכניסה למטבח נמוך, (75 סמ') . מתנצל על האריכות, רציתי שהציור יהיה מובן. בתודה מראש.