הסרת רוק מבגד בשבת / בורר בהפרדת ירקות מהמרק

שאלה:

שלום רב לכבוד הרבנים

אני מתנצל מראש על האופי הקונקרטי של השאלות, אולם זה מה שאירע לי.

בשבת האחרונה לבשתי מעיל חדש, שעשוי מבד שחור, לבשתי אותו לפני כן כיומיים.
קרו לי שני מקרים איתו ורציתי לשאול כיצד להתנהל במקרים אלו.

ראשית, נפל לי בטעות מעט רוק על המעיל, והדבר גרם לי לחוסר נעימות שזה מצוי עליו. במקרה כזה, הורדה "מקומית" של הרוק ולא ניעור של הבגד ממש, אלא הורדה של הרוק, ביד, בצורה עדינה – מותרת?

שאלה נוספת – שרוול הבגד הסתבך בזיז שיצא מהשעון שלי, ונוצר חשש ממשי שכל הורדה של המעיל – תיגרום לקריעת או הוצאת החוט שנכנס בזיז השעון.

במקרה כזה – מותר להוריד את המעיל בשבת?

ושאלה נוספת – בהלכות בורר בשבת. כאשר אוכלים מרק שיש בו נוזלים וירקות – מותר להטות את הקערה על מנת שיתגלו החלקים המוצקים שבמרק, או שהדבר אסור משום בורר?

תודה רבה מראש
ושבוע טוב ומבורך

תשובה:

שלום וברכה

  1. רוק כזה הוא ממש דומה למה שאסר השו"ע בתחילת סי' שב להסיר מעט טל או שלג מהבגד משום כיבוס.
  2. אם בהכרח יקרע חוט זו אכן בעיה, אם יש רק חשש כזה יש להקל, במקרה כזה מנסים להתיר את השעון בעדינות ולהוריד אותו יחד עם המעיל ואז להפריד ביניהם בעדינות.
  3. הפרדה של שני מיני מאכל מותרת כאשר כולם מיועדים לשימוש באותה סעודה, ולכן גם אם אדם אחד רוצה יותר ירקות והשני יותר מרק ומפרידים כשמגישים לראשון ואחרי זה לוקחים מהמרק כשנותנים לשני אין איסור.