סימון בפת קודם הבציעה בשבת

שאלה:

בציעת הפת בשבת , לסמן בסכין לפני או אחרי הברכה , האם זה דברי רבינו האר״י ז״ל? או שאין כלל לעשות.

תשובה:

שלום וברכה

נהגו לסמן לפני הברכה כדי שימצאו את מקום הבציעה בקלות, אבל לא חותכים ממש כמו ביום חול [ביום חול בוצעים עד שהפת תהיה כזו שעדיין שני החלקים עולים יחד כשאוחזים באחד מהם, וזה מזרז את האכילה שלא יהיה הרבה הפסק בין הברכה לאכילה] כדי שלא מחמת טעות יבצע יותר מידי והלחם כבר לא יחשב שלם וכך ביטל דין לחם משנה. כך דעת המשנה ברורה רעד ס"ק ה בשם כמה פוסקים, אמנם בכף החיים שם ס"ק יא הביא שיש סברו על פי סוד שלא לסמן כלל, אולם במטה אפרים סי' תרכה כבר כתב בענין זה שמנהג ישראל תורה ונהגו לסמן.