החזר דמי שדכנות כשהתגלה חולי או מום

שאלה:

אלמן שסגר שידוך עם אלמנה ודמי השדכנות עמדו על 4000 ש"ח מכל צד,האלמן שילם מיד אחרי הוורט לשדכנית את חלקו ולאחר מספר ימים שילם מכיסו גם את חלקה של האלמנה בהבטחה מן האלמנה שתחזיר לו את ה-4000 שח כעבור שבועיים. בינתיים התברר לאלמן שהמשודכת לוקה בנפשה ולכן ביטל את השידוך. השאלה הראשונה: האם האלמן זכאי לבל חזרה את כספו כשהשדכנית באמת לא ידעה על מצבה הנפשי של המשודכת. והשאלה השניה האם על השדכנית להחזיר לאלמן את החלק ששילם בעבור האלמנה בתקווה שיקבל את כספו מהאלמנה דבר שלא קרה.-יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

בשידוך שהתבטל מחמת אי התאמה או שנוצרו ויכוחים, לא נחשב מקח טעות, ואין חובה להחזיר את דמי השדכנות. אמנם אם התברר פרטים מהותיים שדרך בני אדם להקפיד עליהם, כגון חולי וכדו' נחשב מקח טעות והמקח בטל מעיקרא, והשדכן חייב להשיב את דמי השדכנות. וכשבטל השידוך מחמת מקח טעות בטל משתי הצדדים, ויש להשיב לשתי הצדדים את המעות.

לכן יש לשדכן להחזיר את מעות שדכנות הן של צד האלמן הן של צד האלמנה.

בהצלחה.