ברכה על ריח טוב מקרם גוף

שאלה:

האם אפשר לברך על ריח טוב שיוצא מהקרם גוף או מהשמפו?

תשובה:

שלום וברכה

אין לברך על ריח כזה שאינו טבעי.

בושם שהוא בושם אמיתי, דהיינו שהדבר בעצמו מטבע בריאתו מריח ריח טוב, ונוטל אותו לשם ריח טוב [ולא לשם העברת ריח רע] או שהולך במקום שיש בו בשמים אלו מברך ברכת הבשמים ולכן בושם שמגיע מצמחים או בעלי חיים, מברכים עליו ברכת הבושם, על עלים המריחים ריח טוב שגדלים על עץ מברכים “בורא עצי בשמים”, על שיח בעל ריח טוב “בורא עשבי בשמים”, על ריח טוב שבפירות כאתרוג וכדו’ “הנותן ריח טוב בפירות” ועל בשמים המופקים מבעלי חיים או מהדומם שמריח מעצמו מברכים “בורא מיני בשמים”.

עלים או מיני ריח שמריחים מחמת שנתנו בהם מים שקלטו ריח מבשמים נהגו שלא לברך עליהם כיון שאין בהם ריח טוב מעצמם אלא תולדה של תולדת ריח, ולכן לא מברכים על כל הבשמים המלאכותיים, וכן לא על “טבק” המצוי.

כמו כן לא נהגו לברך על ריח של קפה אפילו הוא קפה חזק, כיון שלא מוגדר כ”ריח טוב” אלא כריח בעלמא.

מקורות:

שו”ע סי’ רטז, ובפוסקים שם.