חיוב שואל בהשבת החפץ לבית המשאיל

שאלה:

השאלתי לחברי ספרים, לפני כשבוע ביקשתי ממנו אותם בחזרה, עושה רושם שהוא מחכה שאבוא אליו לקחת ואינו מרגיש חובה לטרוח ולהחזיר לי את הספרים, האם מחיובי השואל הם להשיב לבעלים, או שיכול לומר טול את שלך והוא לפניך בביתי.
יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

לדעת הנתיבות חייב השואל בהשבת החפץ ליד הבעלים, ולכן חייב לסור לבית המשאיל כדי לקיים את ההשבה. ולדעת הקצות בשומרים אין חובת השבה, אלא הבעה"ב בא לבית השומר ליטול את פיקדונו. וראה במשפט שלום שהקשה על הקצות שהביא בסימן ד בשם הזוהר שאין לעכב פיקדון, וחייב להשיבו.

בהצלחה.

מקורות:

קצות סימן פו ס"ק ד. קצח ס"ק ה. וסימן שמ ס"ק ד. וסימן שדמ ס"ק ב. וראה נתיבות סימן פו ס"ק א. ומשפט שלום סימן קצח.