שניים שבונים יח"ד שותף אחד בונה שתיים ואחד ארבע – איך יחלקו בהוצאות

שאלה:

בס"ד
יש לי מגרש שאמור לבנות עליו 6 יח"ד 2 לי +4 בשותפות עם שותף שאמור לשלם לי את חלק מרכיב הקרקע היחסי של 2 יח"ד וב-4 יח"ד אנחנו שותפים בהוצאות ובהכנסות 1/2 .
אנחנו בונים את כל ה-6 יח"ד ביחד ואני אמור לשלם יותר על הבנייה בגלל 2 יח"ד הנוספות שהם מעבר לשותפות
השאלה שלי כשצריכים לשלם היתרי בניה שזה לפי מ"ר ,או כל תשלום אחר שהוא לפי מ"ר אז אני צריך לשלם יותר מאחר ויש לי עוד 2 יח"ד האם גם לדוגמא בהריסת מבנה הקיים/בניית גדרות הקפי אנו צריכים לשתתף 1/2 כ"א אחד או גם זה אני צריך לשלם יותר כי לי יש יותר 2 י"חד ?

תשובה:

שלום וברכה,

עלות הבנייה ברור שמתחלקים לפי אחוזי הבנייה – דהיינו אם לאחד יש 70% ולשני 30% עלות הבנייה תתחלק 70% ו30%.

פירוק המבנה הינו חלק בלתי נפרד מהבנייה והשבחת הנכס, ודינו שווה לבנייה ויש לחלוק את הוצאות הבנייה לפי ערך – דהיינו 70% ו30%.

הארנונה הוא עבור השטח, ולבעל ה70% יש בעלות על 70% בשטח, ועליו לשלם גם בארנונה 70%.

בהצלחה.

מקורות:

בבניית מקווה של עיר כתב המהר"י מינץ שגם הזקנים והזקנות שמשתמשים פעם בשנה צריכים לשלם כמו כולם, ולפ"ז כתב החת"ס שאותם הבאים להתפלל בבית כנסת של העיר רק בימים נוראים צריכים לשלם לבית כנסת שכר מלא עבור כל השנה, ולא לפי ערך ההנאה. והטעם שאחר שהם מבני העיר או ממתפללי הבית כנסת, נחשבים כבני העיר וחייבים לשלם בשווה עם כולם. אבל בהכשרת שטח בנייה של שותפים נחשב להשבחת העסקה וחלק בלתי נפרד מהבנייה, ולכן כל אחד משלם לפי הנאתו.