בית מלון בחו"ל בשבת

שאלה:

בסד
שלום הרב בעז"ה יתארחו אצלי (בחו"ל)השבת מספר ישראלים. והם ישהו בבית מלון שסמוך לביתנו.
מה הם צריכים לעשות לפני שהייתם בשבת?
האם צריכים לעשות ערוב חצרות? האם זה תלוי אם יש עירוב בעיר או לא? מה בנוגע לשאר דברים אלקטורניים וכו…
נרות שבת אם אין להם אפשרות להדליק מה יעשו?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה הכלל הוא כך: כאשר לבעל בית המלון יש “תפיסת יד” בכל החדרים, כלומר הוא רשאי להעביר אורח ממקום למקום או להכנס לחדרי האורחים, יש לשכור ממנו את חלקו, שהרי הוא גוי, ואף הוא כאן בעלים, וגם יש אפשרות לשכור ממנו במרוכז את כל חדרי המלון, במקרה שאין לו תפיסת יד, אכן יש לשכור מהאורחים הגויים בעצמם, או לחילופין, לשכור מבעל בית המלון את כל המלון מראש, לפני חלוקת החדרים לאורחים. תמיד קשה להגדיר את מהות התפיסת יד והזכויות שיש לבעל בית המלון בחדרים. אם לא עושים עירוב חצרות אין להוציא שום דבר מהחדר

ראה כאן קונטרס נרחב ומפורט בענין זה.

עוד חשוב מאוד לבדוק, שאין חיישנים בחדר, היום בהרבה בתי מלון הדלת נפתחת באמצעות כרטיס אלקטרוני המזגן האור נדלקים מיד על פי זיהוי תנועה לבדוק גם בשירותים, בחדר כזה לא ניתן לשהות בשבת. כמובן נושא המעלית.

נרות שבת שיבואו להדליק אצלך בבית לפני שבת, שהרי שם הוא מקום האכילה שלהם.

שבת שלום.