האם מותר לבעל מונית לעצור בתחנת אוטובוס כדי לעלות נוסעים

שאלה:

שלום לרב
האם מותר לנהג מונית ללכת לאיזור תחנות האוובוסים ולקחת משם נוסעים בהנחה שאם הם היו ממתינים קצת היו בודאות נוסעים באוטובוס?

תשובה:

שלום וברכה,

בפתחי חושן הסתפק האם מותר לבעל מונית לעצור בתחנת אוטובוס כדי להעלות נוסעים, האם יש בזה איסור של השגת גבול. ונטה להקל בזה.

בהצלחה וחנוכה שמח.

מקורות:

פתחי חושן חלק גניבה ואונאה – הערות פרק ט – הערה ח.
וזה לשונו: ויש לעיין אם מותר לאסוף נוסעים הממתינים בתחנת אוטובוס, שלכאורה כיון שנקבעה תחנה לאיסוף הנוסעים, והנוסעים הגיעו לשם כך, הוי כעין יהיב סיאריה, ובפרט במקום שעפ"י חוק אסור למונית לאסוף נוסעים מהתחנה, שיש בזה יותר סמיכות דעת, ולאידך גיסא אפשר שלא אמרו דין יהיב סיאריה אלא בכעין מצודת הדג שעשה מעשה כלפי אותו דג, וכן כשנכנס לחנותו יהיב דעתיה על לקוח זה, וה"ז כאילו כבר נמצא במצודה, משא"כ בתחנת אוטובוס שנקבע יותר לתועלת הנוסעים שידעו היכן הוא עוצר, וגם כדי שלא יצטרכו לעצור בכל מקום שהוא לכל נוסע, ויותר נראה להתיר, אבל אפשר שהוא בכלל מעין מערופיא, וצ"ע. ומ"מ נראה פשוט שמותר לממתין בתחנה לעצור מונית, כשם שמותר לו לצאת מחנות לאחר שנכנס, ועוד נראה שגם כשאינו עוצר מונית, אלא שנעצרה לאסוף נוסעים, אף אם נאמר שיש בזה איסור מותר לו להכנס למונית אם הדבר נוח לו יותר, ובפרט כשממתין הרבה זמן לאוטובוס.