מכתב מזויף למערכת של עיתון

שאלה:

האם מותר לפרסם מודעת תודה לא אמיתי [אלא שנכתבה בתור פרסומת] במדור בעיתון שרשמית כביכול מפרסם מכתבים של קוראים למערכת וכד'.
השאלה מצד 2 סיבות:
א. גניבת דעת של הקוראים שחושבים שזה המלצה אמיתית.
ב. מצד "נהנה" מהעיתון, שמנצל במה חינמית לפרסום.

ומצד שני כנגד 2 החששות יש גם סיבות להתיר.
א. הקוראים מודעים שהמלצה היא לא בהכרח אמיתית אחרי שרבו העושים כן [ומ"מ יש תועלת כמו פרסום רגיל]
ב. במקרה שתוכן המכתב באמת אמיתי ולא מתבסס על עובדות שקריות או כתיבת מחמאות על פעולות שלא נעשו [אלא בעל העסק מחמיא לעצמו על דברים שעשה באמת (ואולי היה ראוי שהלקוחות באמת יכירו לו טובה ויפרסמו את זה)]
ג. מצד "נהנה" אין כאן, שהעיתון מודע לזה שחלק מהכתביה היא מאינטרסים, ואעפ"כ לא גובה תשלום.

מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לפרסם פירסום של פרגונים לארגון – על ידי בעל הארגון, בכוונה לפרגן לעצמו, וגם בכוונה לקבל פרסום חינם. מאחר והעיתון והקוראים יודעים את השימוש במדור של פרסום של הקוראים, ומסכימים לכך – אין איסור.

בהצלחה וחנוכה שמח.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רכח סעיף ו שאין איסור גנבת דעת בדבר שיכול להבין את הדבר. ואם בכל אופו טועה, נחשב שהוא הטעה את עצמו.