שכח לברך שהחיינו בהדלקת נרות ביום הראשון

שאלה:

בסד
שלום הרב!
1)אם אדם לא ברך שהחיינו בלילה הראשון של ההדלקה וביום השני הזמינו אותו להדליק את החנוכייה בבית הכנסת (והוא ברך שם רק את שתי הברכות הראשונות) בין מנחה לערבית האם כשחוזר לביתו יכול להדליק ולברך שהחיינו?
2) המשנה באבות כותבת לגבי דוד ואחיתופל שדוד קראו לו רב והמשנה אומרת אפילו לימדו אות אחת צריך לקרוא לו רב. האם לפי זה כל מי שלימד אותי אני צריך לקרוא לו רבי? ואפילו לחמד אותי פעם אחת? אם לא כיצד עלינו לנהוג כיום?

תשובה:

שלום רב,

1. כן. נפסק בשו"ע סי' תרעו סעי' א' שאם לא בירך שהחיינו יכול לברך בשאר הימים בעת שהוא מדליק. ראה שם גם במשנה ברורה סק"ב. לגבי מי שבירך שהחיינו בבית הכנסת האם חוזר ומברך בביתו, ראה כאן.

2. היום לקרוא רב לאדם שלימד אותך הלכות זה ודאי לא רע.. הרבה מאד אנשים קוראים להם הרב פלוני וכד'. אבל אכן מעיקר הדין נפסק בשו"ע יו"ד סי' רמב סעי' ל' מהו הגדר של רבו המובהק שעליו נאמרו כל ההלכות של כבוד רבו. אולם גם אדם שלימדו הלכה אחת יש לעמד בפניו ראה שם.