נושא: סוכן שרימה וגנב חלק מסחורה

שאלה:

יש לי עסק בתחום האלקטרוניקה.

אני קונה רכיבים אלקטרוניים ישנים בארץ ומוכר בעיקר בחו"ל.

יש לי לקוח שקנה ממני מספר פעמים ובפעם אחת ביקשתי ממנו שיקטלג מספר מוצרים אלקטרוניים

ויתן לי הצעת מחיר עבורם , בשל הזמן שלא היה לי לעשות כן.

הלקוח (בעל עסק בע"מ) , הגיע בעצמו ולקח את כל המוצרים הדרושים קטלוג , לבית העסק שלו על מנת לקטלגם ולשלוח לי את הרשימה שקיטלג יחד עם הצעת המחיר שלו עבורם. , וכך נעשה.

הוא הגיע אלי , ואסף את כל המוצרים בשקים והעמיס בריכבו ונסע איתם לבית העסק שלו.

לאחר כחודש , הוא שלח לי את רשימת הקיטלוג שהכין , אבל ראיתי בפרוש שהרשימה קצרה בהרבה ממה שלקח בפועל.

אמרתי לו שלא ייתכן רשימה כזו קטנה שאמורה להיות פי 2 או 3 ממה שלקח.

הלקוח , גם החליט שאינו מעוניין במוצרים הנ"ל ואף החליט להחזיר לי אותם על ידי נהג.

בפועל הוא החזיר לי כשליש מהכמות שלקח , וזה מאד חרה לי כי סמכתי עליו.

אני , שגם קיטלגתי לפני כן את רוב המוצרים , התחלתי לעשות שיחזור של מה שהוא לא החזיר

ומדובר בהפסד גדול עבורי.

אני פניתי אליו שיבדוק שוב , והוא הודיע לי שמצא עוד כמה מהמוצרים ושלח לי בפעם השנייה עם הנהג.

עדיין ישנם חוסרים מרובים , ושלחתי לו את הרשימה שאני יודע שהוא לקח ולא קיטלג אותם , הוא החזיר לי תשובה שרק מה שהוא שלח ברשימה , זה מה שהיה אצלו , וזה כמובן דבר שקר (הצלחתי גם לראות שהרבה ממה שהוא לקח , הוא פירסם באיטרנט בחול , ואלו מוצרים שבלעדיים שהיו לי ברשימה ששיחזרתי , כך שלא ייתכן מצב שהוא לא לקח אותם).

הוא תירץ מבחינתו שהעובדים שלו עשו את הקיטלוג אף שאני יודע משיחותי עימו שהוא בעצמו עושה את הקיטלוג.

הוא לא מוכן להודות שהמוצרים הם שלי , ואני בשלי יודע שהוא גזל/גנב אותם ועושה כסף על גבי.

הוא הבטיח שיבדוק בעצמו , אך עד כה הוא טוען שלא מצא עוד מהמוצרים (בדובר בחוסר של מאות מוצרים).

אני רואה שאין לי עם מי לדבר , ואני הגעתי למסקנה שהדרך היחידה היא תביעה משפטית.

זה בגדול מה שקרה , ואני כרגע מעוניין לשאול מספר שאלות את כבוד הרב.

  1. אם הלקוח שלי מכחיש שיש אצלו את החוסרים , למרות ההפצרות שלי אליו שיש אצלו אותם , האם אוכל לתבוע את החברה שלו בתביעת נזיקין בבית המשפט המחוזי או שאסור לי לעשות כן ורק בבית דין רבני זה יהיה מותר (זה יכול לקחת תהליך ארוך)

  1. אם אתבע אותו בבית המשפט , האם זה יהיה בניגוד להלכה או שזה יהיה מותר

  1. אני בדרך כלל מוכר ללקוח הנ"ל את המוצרים הנ"ל במחירים מוזלים מהשוק , והוא מוכר אותם בשווי של 30-60 אחוז רווח בשוק ,  האם אני אוכל לתבוע ממנו את המחיר שהוא היה מרוויח במכירת המוצרים בשוק או אני חייב לתבוע אותו בעבור מה שאני בדרך כלל גובה ממנו ? (אני לוקח בחשבון שאם לא אכפת לו לגרום לי להפסדים והוא יעשה את הרווח על חשבון הגב שלי , אז הדרך הטובה לחנכו או לתבוע אותו במחיר שהוא היה מוכר בשוק , וכך יבין שלא משתלם לגנוב ולהרוויח שלא ביושר)

אני גם רוצה לציין מספר דברים:

א. שבמשך שבועיים לקח לי לשחזר ולהכין את הרשימה , דבר שגרם לי הפסדים בכסף ובזמן ועוגמת נפש גדולה מאד, כמו גם שהוא מכחיש שזה אצלו.

ב. גם הרשימה שהוא הכין בעצמו ושלח אלי , הוא החזיר לי רק חלק מהרשימה (שהוא הכין) , והוא טוען שהוא לא מוצא את המוצרים אצלו , וזה גם דבר שמאד חורה לי.

ג. הוא כתב לי גם שהוא לא רוצה שאני יפסיד כסף והוא מוכן לשפות אותי בסכום כסף , והוא גם הדגיש שזה יוצא מהכיס שלו. אבל אני כתבתי לו שאיני מוכן לקבל ממנו שקל אחד אם המוצרים לא נמצאים אצלו , כי אני לא רוצה שהוא יפסיד כסף , לכן ביקשתי שיבדוק בעצמו את המחסן שלו ויתן לי תשובה סופית.

הבנתי שיש לי כאן עסק עם גנב , שקרן , ומכחיש דברים שלא ניתן להכחיש אותם כי ישנם הוכחות בשטח.

אני יודע שהשאלה שלי מאד מורכבת , אבל אני משתף אתכם על מנת לא להיכשל במעשי.

תודה מראש

תשובה

נפסק בשולחן ערוך חושן משפט הלכות דיינים סימן כו  וז"ל אסור לדון בפני דייני עובדי כוכבים ובערכאות שלהם (פי' מושב קבוע לשריהם לדון בו), אפילו בדין שדנים בדיני ישראל, ואפילו נתרצו ב' בעלי דינים לדון בפניהם, אסור. וכל הבא לידון בפניהם, הרי זה רשע, וכאילו חרף וגדף והרים יד בתורת משה רבנו. עכ"ל

ועל כן צריך לפנות לתבוע תחילה בבית דין. ושם ישמעו את שני הצדדים ויכריעו ע"פ דין תורה לפי הממצאים שיוצגו להם, ואם הנתבע יסרב לבוא לבית דין יתנו לך היתר לתבוע אותו בבית משפט וכאשר תקבל התר הרי שככל ויהיו לך הוצאות גדולות יותר בגלל הפני הלביה"מ כגון עו"ד וכדו' תוכל לתבוע גם זאת.

הרבנים המשבים:הרב אברהם בוטרמן  הרב גבריאל לומברד והרב אשר דיזמטרובסקי