מחלוקת על מקומות חניה בבניין

שאלה:

בבניין אצלנו אין חניות שמורות. החצר שייכת לכולם.
אחד הדיירים חילק דירתו לכמה יחידות דיור (בלי רשות). והנה יש 2 חניות שעליהן מתייחסת השאלה דלהלן. האחת יותר נגישה (בחזית חצר הבניין) והאחת יחסית פחות (בהמשך החצר). לדייר הקבוע יש רכב גדול, והוא גם נהג חדש, והוא מתקשה לחנות בחניה הפנימית, ולכן ביקש מהשוכר (שלו רכב קטן, והוא נהג וותיק) שיחנה בחניה הפנימית, וישאיר לו את החניה החיצונית.
השוכר הסכים. אך לאחר כמה ימים חזר לחנות בחניה החיצונית, באופן שזה נהיה שמי שמצליח לתפוס – תופס.
האם הדייר הקבוע יכול מן הדין לדרוש שהשוכר יחנה בחניה הפנימית (או בגלל שהשוכר נמצא בבניין באופן בעייתי – שהרי השכנים מעולם לא הסכימו שאותה דירה תתחלק ליחידות דיור עם ריבוי דיורין בחצר. או בגלל שמבחינה אובייקטיבית לדייר הקבוע קשה לחנות בפנים הרבה יותר מהשוכר (הן בגלל שהוא נהג טרי והן בגלל הרכב הגדול)
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

לא הבנתי משאלתך מיהו הדייר הקבוע. אם הדייר הקבוע הוא המשכיר, א"כ אין זכות למשכיר לתפוס שתי חניות לעצמו ולמשכיר.

אם הדייר הקבוע הוא שכן אחר, אין עדיפות על השוכר מעל פני השכן האחר, כיון שלפי הלכה מותר לשכן לחלק את ביתו ולהביא שוכר נוסף, והזכות שיש לו בחנייה יכול לתת לשוכר שלו. ולכן השוכר דינו כמשכיר, ויכול לחנות את רכב בכל חנייה שמוצא כאחד הדיירים.

בהצלחה וחנוכה שמח.