פונדקאות – מה מותר ומה אסור?

שאלה:

היי אשמח לקבל את איסורים לפי הלכה לעניין אם פונדקאית.
מה אסור ומה מותר מהליך? איזה השלכות יש להבאת ילד על ידי אם פונדקאית

תשובה:

שבוע טוב,

האפשרויות לפונדקאות הן או באמצעות פונדקאית יהודיה פנויה. או באמצעות פונדקאית שאינה יהודיה ואז התינוק/ת יצטרכו לעבור גיור מספק. משום שיש נידון בפוסקים האם הייחוס של האם היא זו הפונדקאית או בעלת הביצית. לכן כאשר אחת מהן אינה יהודיה יש לעבור גיור מספק. מסיבה זו הרבה מעדיפות פונדקאית יהודיה פנויה אלא שיש קושי רב להשיג כזו, אין הרבה שמוכנות להיכנס לתהליך הזה, ולכן זה גם הרבה יותר יקר.

פונדקאית נשואה (יהודיה) זה אסור. כלומר, על פי הלכה אין איסור בעצם הפונדקאות. אולם הילד שיוולד יתכן שתהיה לו בעיית כשרות לקהל (ממזרות). לדעת הגרש"ז אוירבך, שמצדד לומר שממזרות נוצרת גם כאשר אין ביאת איסור אלא עצם העובדה שהילד נולד משני הורים האסורים זה לזה באיסור כרת או ערוה, זה עצמו יוצר ממזרות. לכן, אם נאמר שהפונדקאית היא זו הנחשבת לאם ההלכתית של הילד, א"כ הילד נולד מאב שאינו בעלה של הפונדקאות ובכך אנו נכנסים לשאלת ממזרות.