להרים ילד על הכתפיים – כשאינו סומך על העירוב

שאלה:

שלום!
האם מי שמשתדל מאד להחמיר שלא לסמוך על העירוב (בגלל מחלוקת הפוסקים האם הרחובות שלנו הם רה"ר או כרמלית), יכול בשבת להרים ילד על הכתפיים? ומה הדין כאשר הילד מחזיק חפץ? תודה

תשובה:

שלום וברכה

אף שמן התורה החי נושא את עצמו ואין בזה איסור הוצאה, מדרבנן הדבר אסור, לכן מי שמחמיר שלא לטלטל, ישקול אם הוא רוצה להחמיר בזה גם בדברים שאיסורם דרבנן.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' שח ס"ק קנד, אמנם בכרמלית שזה תרי דרבנן, יש כאן עוד צירוף להקל.

לגבי חפץ ביד הילד הובא להלכה לענין איסור מוקצה שהגדר כך: אם החפץ משמש כרגע את הילד לצורך משחק וכדומה והוא אינו בעל ערך רב הדבר מותר, אולם, אם הוא בעל ערך רב הדבר אסור, כיון שיש חשש שמא הילד ישליך את החפץ והאב יבוא להרימו. באופן זה אסור גם ללכת עם הילד יד ביד, ולא רק להרימו. אולם, אם החפץ אינו משמש כרגע את הילד או אביו, אסור להרים את הילד כשהחפץ בידו אף שערכו מועט. ראה שו"ע שט סעי' ב.

כך שמבואר שטלטול החפץ אינו מתייחס לאב אלא לילד. אבל נראה שזה רק לגבי מוקצה ששם יש היתר של טלטול מן הצד ולא בהוצאה ששם הכל מתייחס לאב.