לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פסיכולוגיה – זיגמונד פרויד בראי היהדות

שאלה:

מה הסיבה לכך שפרויד היה כופר? ומה הבעיה בפסיכולוגיה?

תשובה:

שלום וברכה

זה שהיה כופר זו עובדה אבל לא זה הענין… הבעיה היא בשיטתו ובנקודות מסוימות בפסיכולוגיה המערבית בכלל, שהיא מגבה ומשתמשת בדברים וברעיונות שסותרים את רצון ה' והוראות התורה הק'. למשל, הרעיון של פרויד בעצם שכל אדם מונע וזקוק באופן בלתי נשלט בקשר גופני, ואת זה יש לספק לו בכל מחיר, וזה מניע אותו מגיל אפס וכו', סותר לעקרונות התורה שרואה בקשר כזה ערך חשוב ככל הערכים, ומוגבל לתא של חיי נישואין, ובכל רצון שאינו על פי הערך כדבר שהוא יצר הרע שחובה לאדם להבדל ממנו. הפסיכולוגיה המודרנית היום משתמשת הרבה בדברים כאלו שיוצרים ויתורים בעניני יהדות או רואים בדברים שתפקידנו לשלוט בהם, כמין כורח מציאות שחייבים לחיות איתו ולהכיל אותו, וזה סותר את עקרונות היהדות. ביהדות האדם הוא בעל שכל ובעל שליטה ומוטל עליו לנווט את עצמו ולא להיות מובל. התפיסה הנ"ל בעצם מבטלת את כוחו מעמדו ותפקידו של האדם בעולמו.

אני כותב באופן שטחי וכללי כיון שאינני בקי ממש בפסיכולוגיה.

עם כל זאת חשוב מאוד לציין! שהפסיכולוגיה בכלל היא דבר חשוב עד מאוד, ובכל המוסדות החרדיים היום יש אנשי מקצוע מהתחום הזה שפועלים ועושים עם הנוער ובכלל, והנושא גם נלמד היטב כחלק מהכשרת עובדי הוראה בכל המרכזים החרדיים. לא רק פסיכולוגיה של ממש באה לשימוש בעולם הדתי חרדי אלא כל מה שנוגע לטיפול רגשי ונפשי על שלל סוגיו וענפיו. כך שאין לשלול חלילה את הרעיון שהוא הליך רפואי נחוץ עד מאוד, אלא עקרונות מסוימים הקיימים בו, ויש לנהוג בכל הלימוד הזה בחינת "תוכו אכל קליפתו זרק", לדעת לסנן היטב מה מתאים לנו ומה לא. ולכן חשוב מאוד שענין זה ילמד במסגרת חרדית מפוקחת.