חולה אלצהיימר האם חייב במצוות?

שאלה:

שלום,
סבא שלי חולה באלצהיימר כבר הרבה שנים. המצב הדרדר במשך השנים ועכשיו הוא במצב שהוא כבר לא מתפקד בכלל.
רציתי לדעת אם יש מקורות שמהם ניתן להסיק שחולה באלצהיימר או בכל מחלה הקשורה בשכחה פטור ממצוות.
אשמח לתשובה, תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

ההוראה המקובלת בזה פשוטה מאוד: אדם שכאשר מזכירים לו שהיום שבת וכדומה הוא נזכר ומתפקד בהתאם חייב במצוות [כמובן שמה שעושה מתוך שכחה זה אונס, אבל יש ענין להזכיר לו ולאפשר לו לקיים את המצוות]. אבל אדם שכבר לגמרי לא יודע מה נעשה איתו, ולא מבין מי ומה מדברים איתו, ואינו זוכר מה עושים עכשיו וכו', דינו כבר כשוטה גמור ופטור מן המצוות.

[אמנם בשוטה כידוע שאם הוא מוגדר כ”שוטה לדבר אחד” הוא פטור מכל המצוות, ראה בהרחבה בשו”ת אגרות משה (אבה”ע ח”א סי’ קכ), וגם בשוטה ישנם ראיות שהפטור שלו מהמצוות הוא בהגדרה של אונס (ראה כאן). בכל זאת יש חילוק בין שוטה לבין אלצהיימר, שוטה, אפילו אם הוא רק שוטה לדבר אחד, זה בעצם סימן המשליך על כשירותו לקבל החלטות. לכן הוא פטור מכל המצוות. אולם חולה אלצהיימר במה שאנו רואים שהוא שוכח, אז ודאי הוא אנוס, אולם במצבים רבים זה לא משליך על כשירותו לקבל החלטות כאדם נורמלי, כמובן זה תלוי באופי המחלה].