קביעת מזוזה בפתח לרחבה שלפני הבית

שאלה:

שלום רב,
דלת הכניסה הראשית שלנו היא דלת בתוך קיר גבוה לתוך רחבה ללא תקרה
בתוך הרחבה יש את דלת הכניסה לבית עצמו ויש גם מדרגות לחצר של בית אחר.
שאלתי היא האם צריך לשים מזוזה בדלת לרחבה?
אם כן:
א. כשהפנים לדלת לעומד מבחוץ, ציר הדלת נמצא מצד ימין- באיזה צד יש להניח את המזוזה?
ב. אין כמעט מקום לשים מזוזה מהצד החיצוני של הדלת – האם מותר לשים בצד הפנימי?
ג. יש לציין שמכיוון שאין תקרה המזוזה תהיה חשופה לגשם – כיצד יש לנהוג במקרה כזה?
ד. רוחב המשקוף כ30 ס"מ, לאיזה צד יש להצמיד את המזוזה?
ה. הקיר והמשקוף מחופים באבן ירושלמית, מה שמקשה מאד את קביעת המזוזה – במסמרים או בדבק דו צדדי. כיצד יש לקובעה?
ו. הדלת היא דלת ברזל בעלת משקוף ברזל דק, הקבוע תחת משקוף האבן – האם מותר לקובעה במשקוף האבן? משום שאין אפשרות לקובעה במשקוף הברזל משום שהדלת ממלאת את כל החלל תחת משקוף הברזל
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש לקבוע מזוזה בשער הזה כדין כל שער המוביל לבית, אפילו שערי העיר קובעים בהם מזוזה משום שהם מובילים לבתים. יש לקבוע לימין הנכנס לבית, הנושא של היכר ציר שייך כשיש דלת בין שני חדרים וצריך לקבוע מה הצד העיקרי, כאן אין ספק, תוכלו לקבוע על האבן, אבל תעשו בצד החיצוני גם אם המקום דחוק מעט. מזוזה חשופה לגשם יש לקבוע בתוך בית מזוזה אטום שפתחו בהברגה מלמטה, ולא בבית מזוזה שכל גבו פתוח ומתחבר לפלסטיק שבקיר, אני מקווה שהבנת את כוונתי. רצוי בית מזוזה מעץ אטום שפחות קולט חום ולא מפלטיק, וכן יש לבודקה לעיתים יותר תכופות, נגיד פעם בשנה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. א. האם אפשר לברך על קביעת מזוזה זו?
    ב. אני חושש שאין מקום כלל לקבוע את המזוזה מבחוץ משום שהדלת נקבעה ממש בקצה המשקוף, אלא אם כן נקובעה על הקיר עם פני המזוזה כלפי הרחוב ולא תחת המשקוף ממש, מה הדין במקרה זה?