ציצית לילד קטן

שאלה:

מה צריך להקפיד בציצית של ילדים? הציצית מרבה להקרע לעתים קרובות, האם צריך שתהיה כשרה? ומאיזה גיל?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש לנסות שתהיה כשרה לפחות בדיעבד, אבל עד גיל שש לא נהגו להקפיד על כך ביותר. מגיל שש יש להקפיד.

כמו כן נהגו בקטנים לקחת גם מטווית מכונה.

בכל מקרה של שאלה על כשרות הציצית יש לברר, לא כל קריעת חוט פוסלת.

מקורות:

חז”ל אמרו קטן היודע להתעטף אביו קונה לו ציצית. אבל המנהג כמובא בשערי תשובה וערוך השלחן סי’ יז, מגיל שלוש לתת לו ציצית. אלא שמגיל שלוש עד שש שהוא זמן גיל חינוך הכללי, לא מקפידים כלל על גודל הציצית, ומה שנוח לו מלבישים לו… מגיל שש עד תשע מקפידים על השיעור הקטן של חצי אמה לכל צד, ובאמה בשיעור הגר”ח נאה שהיא 24 ס”מ, כלומר 12 ס”מ, ורוחב הכתפיות 6 ס”מ. מגיל תשע שלושת רבעי אמה לכל צד.

על טווית מכונה נחלקו גדולי הפוסקים כידוע, החסד לאברהם מהדו”ת או”ח סי’ ג מתיר, וכן דעת האחיעזר ח”ג סי’ סט, החזון איש סי’ ו ס”ק י, הר צבי ח”א סי’ י. ולעומתם רבים אוסרים, ראה דברי חיים ח”ב סי’ א, מחנה אברהם או”ח סי’ ג, אמרי אש סי’ א ועוד רבים. לכן ברור שיש להחמיר שלא להשתמש בציצית כזו, כנמו שכתב המנחת יצחק ח”ב סי’ צח, ועוד עוררו שחלק מהמתירים לעיל לא דיברו על מכונה חשמלית שזה גרוע יותר, אלא מכונה של פדלים ובחשמלי הדין הרבה יותר חמור. וכיון שציצית מאוד זולה, אין להקל. אבל לילדים לפני גיל מצוות מקילים.

הצטרף לדיון

תגובה 1