סימון סופגניות חלביות – האיסור לעשות פת עם חלב

שאלה:

שלום רב
א. סופגניה במילוי ריבת חלב, האם צריכה שינוי או ההיכר כמופיע בשו"ע יו"ד צז' או משום שזה לא פת אלא מזונות אין צריך היכר? ועוד שזה לא נילוש בחלב אלא ממולא בחלב. אשמח למקורות.
ב. לגבי ברכת התורה. מבואר בפוסקים שאם אדם יש שנת קבע בלילה- צריך לברך ברכת התורה. האם אדם שהיה בניתוח בהרדמה/ בדיקה רפואית בהרדמה למשך שעה או כמה שעות צריך לברך ברכת התורה כאילו ישן? או שבזה הדין שונה משום שהיה אנוס וכפו אותו לישון.

תודה רבה,מנחם

תשובה:

שלום וברכה

יש שרצו להקל במאפים מתוקים, על פי דברי הפתחי תשובה יורה דעה סימן צז ס"ק ג, שכתב:

וכתב עוד בתשובת מהרי"ט שם דהא דאסור אם ליכא שינוי דוקא היכא דאיכא חשש שיאכלן עם גבינה ביחד אבל היכא דליכא למיחש להכי כמו אותם הממולאים במיני מתיקה שאין דרך לאכלן עם גבינה מותר ללוש אותם עם שומן ולא חיישינן שמא אחריהם יאכל גבינה דדיינו במה שאסרו ואין לנו לגזור גזירה אחרת עליה ע"ש עוד טעמים לזה.

אבל לכאורה בזמנינו שבהחלט יכול להיות שיאכל עוגה זו עם קפה וחלב, אין להתיר. והמנהג למעשה ידוע בבורקס שיש ממנו פרווה וחלבי, שהפרווה מרובע והחלבי משולש.

ב. לכאורה כיון שהנושא הוא הפסק, זה לא כל כך משנה אם זה היה באונס או מתוך רצון, למעשה הפסיק וחייב לברך.