מכירת תנ"ך לגוי

שאלה:

שלום הרב!
בנוגע לע"ז
1)יש כאן חנות ספרים יהודית ובעליו יהודי והוא אמר לי שהוא מתפרנס בעיקר ממכירת תנכים לגויים, האם אין בזה חשש שישתמשו לע"ז וכיוצא בזה?
ומה אם פרנסתו תהיה מרווחת כתוצאה מכך האם יש שיקול בזה?
2)אדם יהודי בעל חנות מכולת שמוכר נרות ובא גוי וקונה אגב הקנייה נרות והיהודי אינו יודע האם זה לשם ע"ז או לא האם מותר לו למכור ? האם עליו לשאול את הגוי ? (או שזה נקרא סתמן ולא פרשן)
3) האם ליהודי מותר לקנות נרות בחנות של גוי כאשר יש חשש או ודאות שיצרו לשם ע"ז.
4) האם מותר לברך ברכות ליד גוי?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. לכאורה כיון שאסור לגוי ללמוד תורה אסור למכור לו תנ"ך ויתכן שיש בזה משום לפני עיור לא תתן מכשול, וראה כאן לגבי היתר למכור לו משום איבה שיש שהקלו בזה, אבל לו כשעיקר הפרנסה זה דוקא מגויים.
  2. אפשר למכור, בפרט שזה לא לשם עבודה זרה, אלא כחלק מחגיגות שגם בעיניהם אינם דוקא דתיות.
  3. זה לא מיוצר לשם עבודה זרה מהטעם הנ"ל.
  4. למה לא?