לתרומות לחץ כאן

לישה בשבת בשינוי

שאלה:

שלום רב,
אני עוסק כרגע בהלכות לש (שכא סעי' יד- טז) ולא מצליח להבין כבר זמן מה כמה דברים.
א) האם לדעת השו"ע יש היתר ללוש בר גיבול רכה או עבה?
ב) מה שאומרים שיש לחלק בין עבה לרכה הוא דווקא בדבר שהוא לאו בר גיבול?, ואם כן מדוע זה לא תואם למה שכתב השו"ע שהרי בשו"ע מבואר שכל הגזירה היא שמא ילוש קמח רגיל ולכן בקמח קלי חששו, אבל אדם שלש לדוג' אבוקדו עם מיץ לימון וזה עבה מדוע יהיה אסור? הרי זה רחוק לגמרי מקמח רגיל?.
ואם תאמר שזה משום שהוא עבה למה כתב א"כ שהחשש בקמח קלי דוקא שכן בשתיתא שהחשש הוא רחוק הוא הקל יותר בעירבוב.
ג) ועוד האם מותר ללוש בשתיתא עבה ע"י שינוי שמוזר בסעי' יד?

תשובה:

שלום וברכה

  1. יש היתר ללוש בשינוי, אלא שבענין זה יש פרטים שונים: בבלילה עבה לא התירו אפילו על ידי שינוי אלא במאכל שאם יכינו בערב שבת יתקלקל, ובזה יש לעשות שינוי גם בסדר הנתינה וגם באופן הגיבול, כמו כן מותר לצורך תינוק או חולה על ידי שינוי, ואדרבה, בעיסה שאינה בת גיבול סבר המשנה ברורה בביאור הלכה שכד ג שיש להחמיר יותר בבלילה עבה שלא מועיל שינוי בנתינה. אמנם החזון איש בסי' נו חולק ומתיר. בבלילה רכה מותר תמיד בשינוי. על אופני השינוי ראה סוגית הגמרא בדף קנו ובשו"ע סעי' יד. אגב, בספר ארחות שבת פרק ו סיכמו מאוד יפה את דיני לישה, כדאי לעיין שם.
  2. ראה לעיל 1.
  3. כנ"ל.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל