טלטול נורה בשבת / לוח שעם עם נעצים בשבת

שאלה:

לכבוד הרב
בשבת היה דלוק האור בחדר
ואני זוכר בעבר שראיתי אנשים שמלבישים על הנורה גרב האם אין בזה חשש טלטול מוקצה
שאלה נוספת האם מותר לחבר בנעץ על גבי לוח עץ המצוי למודעות בשבת

תשובה:

שלום וברכה

  1. נורת להט ודאי אסור לטלטלה משום מוקצה של שלהבת, אמנם יש שפקפקו באיסור זה, שאפשר שאינו דומה לשלהבת ממש ודינו ככלי משלאכתו לאסיור אבל למעשה הכריעו בזה לחומרא כמה מפוסקי זמנינו, הגרי"ש אלישיב הגרש"ז אויערבך והגר"מ פיינשטין, הובאו בארחות שבת פרק יט סעי' קפא, וראה שם בשם הגרי"ש אלישיב שיש להחמיר גם בנורת פלורוסנט כיון שטעם המוקצה של שלהבת אינו ברור כל כך.
  2. אין בעיה לחבר משהו ללוח באופן ארעי על ידי הנעץ בדבר שדרכו להשאר מחובר רק זמן קצר, אבל לנעוץ כך אותיות או מספרים אסור משום כותב וממילא נעצים כאלו הם גם מוקצה בשבת, וכן לנעוץ מודעה שאמורה להשאר זמן רב, כמו לוח זמני תפילות בבית הכנסת שזה נשאר לתקופה. ראה פסקי תשובות סי' שיג הערה 157.