שמנת בתוך מרק בשבת

שאלה:

שלום
האם מותר בשבת לשים בצלחת מרק הפרטית שלי (שזה בעצם כבר כלי שלישי אחרי המצקת להסיר על הפלטה) שמנת? זה מרק מוקרם.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככלל כלי שלישי אינו מבשל, ולא מחמירים בזה אלא בדברים שניכר בהם היטב שמכשירים את המאכל גם בכלי שלישי, כמו עלי תה או רחיצת דג מלוח.

ידועה דעתו של החיי אדם כלל כ סעי’ ד, שכל החילוק בין כלי ראשון לשני הוא דוקא במים חמים שהיד סולדת בהן, אבל אם המים רותחים ממש, בחום שהיד נכוית בו, כלי שני נחשב לענין זה ככלי ראשון, ויש שחששו לדבריו גם בכלי שלישי. המשנה ברורה הביא את דברי החיי אדם בסי’ שיח ס”ק מח, ונראה ממנו שמחמיר גם בכלי שלישי, אולם, החזון איש בסי’ נב מפקפק בדבריו ומסקנתו, שאף אלו המחמירים כמוהו לא צריכים לחשוש לכך אלא בכלי שני ולא בכלי שלישי.