מקום הדלקת נרות חנוכה במקומות אירוח

שאלה:

בשבת חנוכה הוזמנו לשבת חתן, בעלי השמחה שכרו מבנה פנוי של ישיבה לשבת זו. המבנה כולו כולל בית מדרש, חדרים, חדר אוכל, ומטבח, מושכר לבעלי השמחה. מנהל הישיבה אוסר על המתארחים להדליק נרות בחדרים, מחמת כן רבים רוצים לימנע מלבוא. אגב בעל השמחה ששכר את כל המבנה לן בביתו בסמוך למבנה, כך שאין כאן דין אכסנאי, האם יש עצה להדליק במקום אחר, כגון בחדר אוכל, או בית המדרש, ולצאת לכתחילה. וכן האם אפשר להשתתף בפריטי כל האורחים,.

תשובה:

שלום וברכה

כשאין דרך להדליק במקום הלינה ניתן להדליק במקום האכילה, וזאת על פי הרמ"א בסי' תרעז סעי' ב שבזמנינו שאין חשדא מקום ההדלקה באכסנאי הוא במקום האכילה. אמנם כאן זה קצת פחות מאכסנאי רגיל כיון שזה מקום אכילה רק לשבת זו… אבל יש לצרף כאן עוד סברא, שהובאה בשבט הלוי ח"ג סי' פג, שכאשר הכל באותו בנין והבנין כולו מושכר לשמחה, נחשב הכל כבית אחד, וכמו שבבית הפרטי ניתן להדליק בסלון או בחדר השינה או במטבח כרצון איש ואיש, כך גם כאן נחשב הכל מקום הראוי להדלקה, ועכ"פ כך נהגו לעשות בכל המלונות בימי החנוכה להדליק בחדר האוכל [מה שמדליקים סתם באיזו פינה בלובי אינו נוהג ראוי, כיון שהמקום הזה בדרך כלל לא מיוחד לאותו אדם כלל לא לשינה ולא לאכילה]. ואין ראוי לקלקל לבעל השמחה את שמחתו, כאשר ניתן למצוא דרך להקל.