לעבור לפני המתפלל כשמתפלל בכניסה ומפריע למעבר הרבים

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
האם מותר לעבור בפני מתפלל שעומד בכניסה לחדר שבו מתפללים במניין?
או לדוגמא שבכניסה לחדר הוא עומד בצד שמאל לכניסה ומתפלל לכיוון ימין כלומר שמי שרוצה להכנס צריך לעבור מולו
והאם מותר ללמוד ליד סדין שאדם שישן ועשה קרי לילה או שהתלכלך ואדם יודע בוודאות שהתלכלך אבל לא יודע אם הכיוון שהתלכלך נמצא כלפי חוץ או כלפי הרצפה ומדובה בסמיכה עבה כמו פוך שזה לא עובר את הצד השני ולא יודע אם החלק המלוכלך כלפי מעלה או לא

תשובה:

שלום וברכה

אדם שעומד במעבר ומפריע לרבים להכנס לבית הכנסת מעיקר הדין מותר לעבור לפניו, ראה בצל החכמה ח"ו סי' ל, תשובות והנהגות ח"א סי' עה, וע"ע אשל אברהם בוטשאטש בסי' קב. בהליכות שלמה פ"ח אות לו מובא שמותר פשוט לצוות עליו ללכת משם באמצע תפילת השמונה עשרה כדי שיוכלו לעבור. אמנם יש שהחמירו בזה ראה הליכות שלמה שם.

מותר להתפלל שם כיון שהליכלוך מכוסה ואין ריח.